Contact
Integreren door combi werk en leren

Drie maanden zijn ze nu bezig, de 15 statushouders die werken in restaurant Le Souk d’Orient in Museumpark Orientalis. Drie maanden van keihard werken en heel veel nieuwe indrukken opdoen.

Mooi om te zien dat de begeleiding van Inc4 groep samen met Maas groep zo goed wordt ontvangen. Allereerst krijgen ze les in de Nederlandse taal. Niet alleen uit boekjes, maar vooral ook heel praktisch. Zo oefenen ze middels rollenspellen gesprekken met klanten. Daarin komen woorden aan bod die nog niet bekend zijn en zo wordt de woordenschat vergroot. Soms is het nog flink puzzelen; zeg ik nou ‘Ik aanbeveel de cappuccino’ of ‘de cappuccino ik aanbeveel’ of ‘ik beveel de cappuccino aan’ ? Door te herhalen en veel te oefenen gaat het steeds beter. Prachtig om te zien hoe gemotiveerd deze mensen zijn om de taal te leren.

Daarnaast volgen alle statushouders een BBL traject bij ROC in Nijmegen. Eén dag in de week naar school en drie dagen in de week het geleerde in de praktijk brengen. De leerkrachten van het ROC zijn onder de indruk van het enthousiasme en de motivatie van hun leerlingen. Balbi, werkzaam in de bediening: “School is heel belangrijk voor mijn toekomst hier in Nederland.” Ook zijn collega’s zien school als een onmisbaar element voor een goede integratie in Nederland.

Verder is er begeleiding op de werkvloer in de vorm van jobcoaching. Hele praktische zaken die voor Nederlanders vanzelfsprekend zijn, blijken niet altijd verankerd in de werkethos van andere culturen.
Jobcoach Mario Buras (Maas groep) herinnert zich een voorval: “Op een ochtend zat ik in het restaurant te werken achter mijn laptop, toen bleek dat een collega al een ruime tijd weg was van de werkvloer. Na een zoektocht, vonden collega’s haar naast een wandelpad op het terrein liggend op een bedje van bladeren in de struiken. Schrik natuurlijk, wat is er gebeurd?! Uiteindelijk vertelde ze dat ze zich ziek voelde, en had besloten even te gaan rusten. Toen hebben we toch maar uitgelegd dat dat niet de bedoeling is. Wanneer je je niet lekker voelt, meld je dat aan je collega’s en/of leidinggevende en dan kijken we samen voor een oplossing. Ook dit soort zaken leren ze”.

De 15 horecatoppers zijn trots op ‘hun’ restaurant Le Souk d’Orient en hun werk. Deze trots dragen ze ook uit tijdens het Suikerfeest Festival dat 16 en 17 juni in Museumpark Orientalis wordt gevierd. Tijdens dit festival worden er in het restaurant verschillende kookworkshops gegeven om bezoekers kennis te laten maken met gerechten die traditioneel geserveerd worden tijdens het Suikerfeest. 

 

Marianne Strik en Mario Buras
Adviseurs Re-integratie & Outplacement en Initiatiefnemers van de samenwerking met het Musempark Heilig Land Stichting Orientalis
strik@maasgroep.nl
buras@maasgroep.nl

“ Maas groep is er voor je vooruitgang in werk ” Kees Verbeek, 10 september 2017
“ Maas groep werkt met hart en hoofd ” Annelies van Hoven, 11 september 2017
Kees Verbeek
Annelies van Hoven
Wij werken samen met onder andere
Sluit video
Onze vestigingen Maas groep door heel Nederland Maas groep heeft locaties verspreid door heel het land. Dit maakt het erg gemakkelijk om eens bij een van onze adviseurs langs te gaan. Zij zullen je dan de mogelijkheden uitleggen en eventueel een traject starten. Het doel van dit traject is simpel: de arbeidsmarkt weer succesvol betreden door middel van Re-integratie óf Outplacement. Bekijk al onze vestigingen
Vind een vestiging in de buurt
Waar kunnen we je mee helpen?
Ik wil algemene Informatie
Ik ben een Werknemer
Ik ben een Werkgever
Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.
Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.
Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met het privacy beleid.
In het kort

Maas groep is al vele jaren een begrip als re-integratie & outplacementbureau. Met een groot team van ervaringsdeskundige professionals verspreid door heel Nederland.

© 2018 Maasgroep.nl Sitemap